KranioSakral terapi

För dig som vill veta lite mer

KranioSakralterapin har utvecklats ur Osteopatin och är syskon med Kiropraktiken och Naprapatin.  KranioSakral terapeuten fokuserar på kranialrytmen, nerver och bindväv. Det innebär att det är en mycket mjuk behandlingsform med lätt beröring.

I namnet KranioSakral står kranio för huvudet dvs kranialbenen och sakral för sakralbenen som bildar svanskotan i bäckenet. Hela centrala nervsystemet och våra kranialnerver utgår från huvudet och ryggraden, vilket gör det till ett viktigt arbetsområde för KranioSakral terapeuten. Inne i huvudet produceras spinalvätskan i ventriklar/hålrum. Denna vätska har till syfte att förse cellerna med syre, nutrition, forsla bort slaggprodukter och toxiner samt verka stötdämpande för hjärnan. Det finns en rörelse mellan två skallben, sphenoidale och occiput, som är motorn i cirkulationen hos vätskan. Det kallas för den tredje rytmen efter hjärtat och andningen. Rytmen fortplantar sig ut i kroppen och för med sig liv och vitalitet. När så sjukdom uppstår blockeras detta flöde och pulsationen kan bli svagare eller ojämn.

En lyftkransmaskinist kan öva upp sin känslighet och uppleva gripklon som sin förlängda hand. En musiker kan lära känna och bli ett med sitt instrument och helt intuitivt få fram de vackraste klanger. Jag som KranioSakral terapeut har, med min kunskap om kroppen, övat upp en känsla för dessa mycket subtila rörelser hos klienten!